Arjantin’de Dolar Şoku

Arjantin Merkez Bankası, yeni hükümetin enflasyonu düşürmek için uygulayacağı şok terapi programını uygulamaya hazırlanırken, resmi döviz kuru üzerinden dolara erişimi kısıtladı.

Banka, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, pezonun aşırı değerli olduğu ülkedeki resmi döviz piyasasının, yeni yönetimin idari prosedürlere uyum sağlaması ve kendi politikasını uygulamaya başlaması için zaman tanımak adına sınırlı işlemlerle çalışacağını bildirdi.

Bu açıklamanın ardından yatırımcılar, önümüzdeki birkaç gün içinde dolar kurunda büyük bir devalüasyonun yaşanmasını bekliyor.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, göreve geldiğinde ciddi harcama kesintileri yapacağını ve para birimi olarak doları kullanmayı planladığını açıklamıştı.

Milei, Pazar günü yaptığı açıklamada, “Daha önce hiçbir hükümet, bizim devraldığımızdan daha kötü bir durumu devralmadı. Değişimin ve yaşanacak şokun alternatifi yok” demişti.

Abrdn Yatırım Direktörü Andrew Stanners, Milei’nin açıklamalarının yatırımcılar için cesaret verici olduğunu ancak atacağı adımların önümüzdeki birkaç ay boyunca teste tabi tutulacağını söyledi.

Stanners, “Milei’nin yatırımcıları ve en önemlisi seçmenleri ne kadar süre yanında taşıyabileceği önemli olacak. Yasaları geçirebilecek mi? Toplumsal baskılar, çok ihtiyaç duyulan mali kemer sıkma önlemlerinin bir kısmını yumuşatacak mı? Yıl ilerledikçe piyasa kesinlikle buna odaklanmaya başlayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakırköy escort